Historien om Wally

Siden det ikke er skrevet om noe nerdete på lenge, tenkte jeg det var på høy tid. Hva med en PC på veggen? Genialt, teknologi som kunst! “Det er jo slik som ungdommen lika”!

Dette er altså historien om Wally. Ideen bak Wally startet med min ukentlige favorittserie, Hak5. Se gjerne episoden som inspirerte meg: Hak5 903 – Building a photo frame computer case…. Jeg fikk da en trang får å bygge litt, og startet med en tur på IKEA. Her fant jeg sannelig to bilderammer av typen RIBBA, kr 139,- pr stk. om noen lurte på det. Allright, da var jeg igang. Navnet på prosjektet gav seg jo selv, det kunne jo ikke bli Wall-e, kunne det vel!? Så “Wally” ble den døpt, “tog du an”? Forresten, la meg presentere listen over hardware som ble kjøpt inn i forbindelse med prosjektet.

 • Zotac H55 mini ITX hovedkort, med WIFI innebygd
 • Pico PSU 90W, kjøpt på ebay
 • Intel i3 2100T prosessor
 • Corsair XMS3 4GB minne
 • Intel Pro 1000 nettverkskort
 • Samsung 250GB hdd
 • Neonlys, 2 stk (såå 2000, ikke sant?)
 • Gitarkuffert-låser, kjøpt på ebay
 • USB rele, kjøpt billig på ebay
 • Spraylakk til “inlayet”
 • Hengsler til rammene

I tillegg til dette, var diverse kabler og annet skrammel jeg hadde liggende rundt inkludert i prosjektkostnadene.

Vel vel, jeg begynte med å spraylakke den bakre platen som hovedkortet skulle festes på sort. Etter dette måtte jeg lage navnet “Wally”. Dette gjorde jeg ved å printe ut teksten på en maskeringstapebit oppå et bakepapir (slik at tapen skulle slippe lett etterpå) som igjen var festet til et A4 ark, som ble sendt gjennom skriveren. Deretter begynte jeg møysommelig med å skjære ut unødvendig materiale. Slik:

Så bar det iveien med å montere hovedkortet på bakplaten.

Deretter maskerte jeg bakplaten og lakkerte teksten.

Etter dette, sluttet jeg med å være så flik til å ta bilder av hvert eneste steg som ble gjort. Derfor får dere se det ferdige innholdet, så kan jeg heller kommentere det.

Det vi ser på her er innmaten i “Wally”. Nederst til høyre, harddisken, rett over den, antenner til WIFI. I toppen sitter en katode, samt en liten “minnevifte” som blåser ut varmluft. Hele rammen er meget stillegående, takket være den strømsnille i3 prosessoren. I midten sitter såklart hovedkortet, med påmontert pico PSU, som yter 90W, mer enn nok til å dra hovedkort, harddisk, lysene og viften. Denne har en ekstern laptop-lignende strømforsyning som sammen med nettverkskablene plugges inn i rammen på undersiden. Slik ser den ut:

Jeg laget er par hull (les Dremel) og monterte både strømpluggen og to RJ-45 kontakter.

Her kan man og se gitarhengslene som sørger for at de to rammene holder seg stødige. Ellers er det litt kabling, samt boksen til neon-lysene og USB-releet til venstre. Releet skrur på lysene når solen har gått ned. Gjøres ved help av litt bash magi (<hjerter> bash </hjerter>). Ved mørketid blir rammen seende någenlunde slik ut:

Wally vekkes også til live når datanerden i huset står opp. Den trigges såklart med et wake-on-lan signal, sendt fra en server, kallet mottat av et php-script, postet av Android telefonen min, som trigges når vekkeklokka går av. Det fikk meg til å tenke på en ting:

Som du ser, spraylakkerte jeg “inlayet” rødt. Dette satte jeg i den andre rammen, og la denne oppå rammen som holder bakplaten, akkurat som en sandwich. Gitarhengslene holder de sammen.

Et par stemingsbilder:

Jepp, dette er altså Wally. Den kjører Proxmox VE 2.0, en virtualiseringsplattform bygget på Debian, anbefales. I tillegg er det installert gnome2(!) og masse annet snacks på den.

Så hvorfor trenger du to nettverkskabler spør du? Jo, den ene VM’en som kjøres under Proxmox er faktisk router for nettet mitt. Jeg bruker pfsense. Den ene kabelen går da til gateway mens den andre forsyner switchen min.

Wally har også fått en kamerat i det siste, Screeny. Dette er en skjerm montert i to rammer på samme måte. Denne viser en infoskjerm med diverse. Om ønskelig kan jeg lage en liten bloggpost om denne også. Okey da, en liten teaser:

Så hva syns du? Sleng inn en kommentar, der er ikke overflod av disse på blogg.tihlde.org.

# Jan Egil

3 Replies to “Historien om Wally”

 1. Topp! Ser virkelig elegant og profesjonelt ut. Dersom det er HDMI på hovedkortet kan man jo fort få til en brukbar mediasenter-løsning også. DO WANT!

 2. Å bygge inn HW i annen alternativ HW er gøy, og greit med oppskrifter. særlig med masse bilder, men kjære deg: “Wally vekkes også til live når datanerden i huset står opp. Den trigges såklart med et wake-on-lan signal, sendt fra en server, kallet mottat av et php-script, postet av Android telefonen min, som trigges når vekkeklokka går av.”

  JA! Fortell mer!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *