Fleksibelt utviklingsmiljø med Vagrant

Bruker du uendelig med tid til oppsett av utviklermiljø / serveroppsett for prosjektene dine, HVER GANG du finner på noe nytt du vil kode? Sammarbeider du med andre, men sliter med å holde testoppsett i sync? Vagrant er løsningen for deg!

Med Vagrant får du en ferdig satt opp virtuell ubuntuboks på bare et par tastetrykk, fiks ferdig til dine utviklingsbehov. La meg forklare:

Vagrant baserer seg på ei mappe, med ei fil kalt Vagrantfile. I denne filen ligger det enkel konfigurasjon for din virtuelle maskin, blant annet navn og link til fiks, ferdig template for virtuel maskin som settes opp. Har du installert en virtualiseringsløsning på maskinen din (Vagrant benytter seg av virtualbox for enklest mulig setup) samt Vagrant i seg selv, skriver du bare “vagrant up” i terminalen din og vagrant leser automagisk fila si, laster ned og setter opp maskinen på sekunder, fiks ferdig. Det eneste du nå trenger å gjøre er å skrive “vagrant ssh” og du får SSH rett inn til den nye virtuelle maskinen din, ferdig satt opp. Du trenger ikke løfte en finger.

“Så hva kan vi bruke dette til da?” spør du sikkert. La meg demonstrere mitt bruksområde: webprogrammering. På min Githubside har jeg lastet opp et ferdig template som lett benyttes for et nytt webprosjekt. Templatet linker til en virtuell Vagrant – boks som settes opp, før et skript starter automatisk og installerer en fullverdig LAMP – boks, og symlinker /var/www/ mappa på serveren til Vagrant – mappa på din lokale maskin, som deles elegant til Vagrant- serveren. Nå er det bare å kode i vei, og slenge alt i Vagrant – mappa di. “Men hvordan ser jeg resultetet?” Jo, i Vagrantfila har jeg spesifisert at port 8080 sendes til port 80 på Vagrantmaskinen, så et HTTP kall til localhost:8080 sender deg rett til index.html. Snedig? Åja.

Jobber du i team og vil ha lik funksjonalitet hos alle, legger du bare innholdet i Vagrant – fila sammen med kildekoden din i versjonskontroll-systemet dere bruker, og VIPS har alle til en hver tid samme oppsett, over hele linja.

En kjapp how-to for mitt oppsett:

  • sudo apt-get install -y virtualbox ; sudo apt-get install -y Vagrant
  • git clone https://github.com/andmos/Vagrant.git
  • vagrant up
  • vagrant ssh

og ferdig!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *